Indusztriális minimalizmus és high-end dizájn pazar keverékéből összeálló belső teret kapott egy izlandi hotel. Hűvös skandináv atmoszféra, magas élet, pálmák és kórházi csempe.

Reykjavík belvárosában áll egy híres, valamikori áruház, ahol manapság egy különleges szálloda, az Oddsson működik. Az 1940-ben épült épület negyedik és ötödik emelete idén kapott ráncfelvarrást, az újratervezését a Döðlur Studio két munkatársa, Daniel Atlason és Hordur Kristbjornsson vezette. A brutalizmus és a minimalizmus keverékeként leírható megújult belső tér zsigeri hatásosságára nehéz szavakat találni.

Kép
Kép

Az Oddsson átmenet hostel és hotel között, ívelt folyosóin akár egymás mellett is nyílnak luxus magánlakosztályok és emeletes ágyas hostelszobák. A közös terekben is megjelenik ez a kettősség, legélesebben abban a megoldásban, hogy a tervezők egy hangszigetelt karaoke-szobát raktak a hotel fine dining éttermének a kellős közepére. De az is árulkodó a fenti szempontra nézve, hogy a hideg, kékes, zöldes padlók és csempék akár egy kelet-európai közkórházban is lehetnének, itt viszont átnemesednek a közéjük pakolt dizájnbútoroktól.

Az olyan tervezők, mint Pierre Jeanneret, vagy Ettore Sottsass kultikus dizájntermékei minden más elemmel egyenértékűen kerültek az eklektikus térbe. Azonban pont ezektől az izgalmas daraboktól lesz az egész megvalósult koncepció unikális és elemelkedett. Egy fémből öntött pálma az igaziak között, vagy egy réteges kőzetlemezekre emlékeztető bőrkanapé önmagába is feldobna egy enteriőrt, az Oddssonban viszont egymást érik az ilyen extrém tárgyak.

Képek: YellowtraceAri Magg

Hozzászólások