Ami első pillantásra csak egy újabb japán minimál dizájnú üzletnek tűnik, az másodikra már lényegesen több ennél. Milliónyi LEGO-kockával több.

Tiszta vonalak, nyers beton, farácsok és -gerendák: ez rögtön feltűnik a járókelőknek, ha elsétálnak a BAKE Cheese Tart kyotói egysége előtt és benéznek a front nagy üvegablakán. Kicsit figyelmesebbeknek viszont rögtön szemet szúr, hogy a sajttorta manufaktúra pultja minden, csak nem szokványos. A pult ugyanis millió és millió LEGO-kockából épült.

Az üzletet Yusuke Seki tervezte, aki nem hagyta figyelmen kívül a japán építészeti hagyományokat sem, de a LEGO-pult egyszerű, de zseniális ötletével olyan csavart vitt a bevett tradícióba, ami emlékezetessé teszi a BAKE boltját. Amire nagy szükség is van, ugyanis a hely Kyoto népszerű, zsúfolt bevásárlónegyedében nyílt, ahol nem könnyű kitűnni a kínálatból.

Kép
Kép

Yusuke Seki tervei egyszerre tükrözik Hokkaido szigetének évszázados építészeti tradícióit a modern minimalista japán dizájnnal. Így kaphattak helyet egymás mellett a japán teaházaknál megszokott Shitaji-Mado-technikával épült farácsszerkezet és az egyszerű vonalvezetésű betonelemek. A teret látványos mélybarna, fagerendák keretezik, amelyek a fal mentén is folytatódnak. A sterilnek ható enteriőrt a készülő finomságok illata ellenpontozza, ugyanis a teret üvegfal osztja ketté, amelynek a túloldalán folyamatosan készülnek az újabb és újabb torták, így a vevőknek várakozás közben sem kell unatkozniuk.

Ennek a félreismerhetetlenül japán belsőtérnek a központjába került a fekete-szürke-fehér kockákból épült LEGO-pult, amiről a sajttortákat árulják. A pulton a fizetésre szolgáló kis tálcát is egy kreatív ötlettel csinálták meg: ez is LEGO-ból készült, de a pult többi részétől eltérően ehhez mindenféle rikító színű kockát felhasználtak. Ami a színektől függetlenül is biztos: a világ bármely pontjáról érkező vevő azonnal otthonosan érezheti magát a BAKE-nél, hiszen a LEGO mindenkinek ismerős.

 

Képek: Takumi Ota (via Yatzer)

Hozzászólások