A Reklektik Belsőépítészeti Stúdió indulása óta szeretnénk bemutatni nektek egy-egy izgalmas lakásfelújítást a kezdetektől az utolsó pillanatig. Sorozatunk első részében bemutattuk a lakás kiválasztásának folyamatát, a második részben a tervezési ajánlatot és az ütemtervet, a harmadik részben pedig az alaprajzi verziókat. A mostani részben a hangulati montázsokkal foglalkozunk.

Elöször is lássuk hol tartunk most!

Az alaprajzi vázlatokat prezentáltuk Vicának és Tamásnak, átbeszéltük velük mindkét verzió előnyeit és hátrányait is. A fiatal pár egyetértett Veletek, kedves követőink, és ők is az első verzió mellett döntöttek. A döntés gyorsan megszületett, ugyanis Tamás semmiképp sem szerette volna feladni a teljesen elkülönülő dolgozószobáját, emellett az sem volt mellékes szempont, hogy ez a verzió jóval kevesebb bontással jár, így ez a költséghatékonyabb megoldás is.

Emlékeztetőül, ez volt az első verzió.

Ezalatt megkaptuk a statikus szakvéleményét is, mely megerősítette a mi álláspontunkat, miszerint bármelyik verziót választják Vicáék, a falak bontása nem jár veszéllyel. Most, hogy már tudjuk, milyen átalakítás a cél, három generálkivitelezőtől kérünk be előzetes ajánlatot. Ezeknek az eredményét a sorozat következő részében mutatjuk be. 

Vica és Tamás mihamarabb szeretne már az új otthonukban élni, így rögtön meg is kezdték a bontást. Tamás megállapodott az egyik régi kivitelezőnkkel, hogy amíg véglegesítjük az apróságokat a terveken és összesítjük az ajánlatokat, addig ők előkészítik a lakást az építkezéshez. A falak és a burkolatok bontását, a fűrészporos tapéta eltávolítását, a 6 konténernyire becsült sitt lehordását és elszállítását két hetes határidővel vállalták.

Mivel Tamásék épületének eredeti terveit nem találtuk a Tervtárban, több izgalmat is tartogatott a bontás. A munka folyamán derült ki, hogy amikor az eredeti, nagypolgári lakást több ingatlanná osztották, akkor az új válaszfalak építésére nem fektettek nagy gondot, ugyanis ezek papírvékonyak. A mai kor igényeinek megfelelően, és a jó szomszédi viszony megőrzésének érdekében plusz szigetelést kell tennünk a konyha melletti és a WC mögötti oldalfalra, ami miatt máris módosítani kellett a terveket.

Az eredeti padló sorsa kérdéses volt: szerettük volna megtartani, hiszen nagyon illik a lakás hangulatához, azonban recsegett-ropogott és több helyen is törött vagy hibás volt. Végül miután egy helyen megbontották, kiderült, hogy teljesen menthetetlen, úgyhogy a több rétegnyi, az évtizedek alatt egymásra pakolt parketta is eltávolításra került. Fontos megjegyeznünk, hogy ahogyan az 19XX-ben épült házak jelentős hányadában, itt is kohósalakot találtunk a parketta alatt. A kohósalak az erőművek illetve olvasztóművek fűtőanyagának az égés utáni maradványa, régebben viszonylag olcsón lehetett hozzájutni, jó szigetelő anyag. Egyes salakoknál probléma lehet a sugárterhelés, ezt az Országos Közegészségügyi Központ Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Igazgatóságának szakembereinek segítségével tudjuk kivizsgáltatni. Erre jelen esetben nem volt szükség, ugyanis Vica és Tamás úgy döntött, hogy új parkettát szeretne, melynek alapozásához a kohósalaknál jóval nagyobb térfogatsúlyú beton szükséges, így a födémszerkezet teherbírása miatt a salakot is el kell távolítani a munkálatok megkezdése előtt. 

salakos talaj
Ilyen az aljzat

 

Hangulati montázs

Míg folynak a lakás előkészítési munkálatai, addig a designnal kapcsolatos kérdésekkel is haladunk. A hangulati montázs célja, hogy bemutassuk a leendő lakás hangulatát azokra az enteriőr referenciákra építve, amiket a megrendelőink általában maguknak összegyűjtenek - legtöbbször Pinterest boardokon -, vagy amit közösen kiválasztunk az első találkozók alkalmával. Így látjuk, hogy milyen irányba érdemes elindulni, hogy olyan eredményt kapjunk a végén, amivel mindenki elégedett, de mégis személyre szabott, mint egy jó öltöny. Egy “inspirációs” mappába gyűjtjük azokat a képeket, amelyek szerintünk tökéletesen tudnának működni az adott térben és passzolnak a megrendelő ízlés világához is. Ez a folyamat sokszor napokon keresztül tart. Ezen a ponton válik igazán fontossá, hogy mi a megrendelőnk célja a lakással: rövid vagy hosszú távú kiadás, értékesítés, vagy beköltözés. Például ha valaki ki szeretné adni a lakást, akkor igyekszünk könnyen más-más igényekhez átalakítható lakást tervezni, hiszen nem tudhatjuk ki lesz a bérlő. Vicáék maguk fognak beköltözni a lakásba, így fontos, hogy teljesen az Ő igényeikre szabjuk az új otthonukat. A személyes találkozók és egyeztetések ebben sokat segítenek, hiszen ahogy egyre jobban megismerjük őket, egyre könnyebb számukra az elvárásaik és vágyaik alapján tervezni, egyre magabiztosabban tudjuk kitalálni, mire bólintanak rá. Ha eladásra vagy kiadásra szánja valaki az ingatlant, akkor úgy kell terveznünk, hogy egy sokkal szélesebb kört tudjon megszólítani az enteriőr. 

Ha összegyűlt elegendő nyersanyag és kigyűjtöttük a bútorokat is, akkor Photoshop segítségével egy tablón hívjuk életre az elképzeléseket, hogy meg tudjuk mutatni, hogy a különböző anyagok, textúrák és színek hogyan működnek együtt. Minden egymás mellé kerül, hiszen nemcsak az egyes helységek hangulatát, hanem az egész lakás, sőt a ház összhatását kell figyelnünk. Ez a lakberendezőnek nagy segítséget ad a végső látványtervezés kialakításához, és a megrendelő is azonnal képet kap arról, hogy mit álmodtunk meg neki, és azzal mennyire tud egyből azonosulni. 
Azért, hogy ne legyen nehéz a döntés, már első körben két eltérő stílusú hangulati montázst szoktunk készíteni, melyekből általában sikerül kiválasztani, hogy melyik irányába induljunk tovább. Van úgy, hogy mindkettő tetszik, ilyenkor amennyire lehetséges - figyelembe véve a visszajelzéseket - egy harmadik montázst készítünk. Olyan még nem fordult elő, hogy ennyi verzióból ne sikerüljön meghatározni a végleges irányt. Nagy hangsúly van a végleges szón az előző mondatban, hiszen az elfogadott alaprajz és hangulati montázs egyben a tervezés első szakaszának a lezárását is jelenti, a második szakaszban elkészülő részletes tervek mind erre a két anyagra épülnek majd. 

A következő részben bemutatjuk az elfogadott hangulati montázst, és jelentkezünk hamarosan az építkezésről is.

Hozzászólások