A Reklektik Belsőépítészeti Stúdió indulása óta szeretnénk bemutatni nektek egy-egy izgalmas lakásfelújítást a kezdetektől az utolsó pillanatig. Sorozatunk eddigi részeiben bemutattuk a lakás kiválasztásának folyamatát, a tervezési ajánlatot és az ütemtervet, az alaprajzi verziókat, a hangulati montázsokat, és az előző részekben bepillantást engedtünk a kivitelezésbe is több részen keresztül. Szeptember hónapban végleges közeli állapotba került a lakás, így néhány hetes csúszással ugyan, de Vicáék beköltözhettek. A beköltözés előtti hetekről szól ez a blogbejegyzés. 
 

Az elektromos- és víz/fűtési hálózat kialakítása után, miközben az aljzatbeton száradt, a kivitelezők helyreállították a falakat. A nyáron megrendelt nyílászárók is elkészültek, így szeptember elején az asztalos kicserélte a régi gerébtokos, két részes, dupla szárnyú ablakokat, új, egyrészes, dupla szárnyú hőszigetelt üvegezésű ablakokra. A gangra néző - konyhai - kis ablak nyílásméretén csökkentettünk, a régi ablakot savmart üvegezésű, fából készül ablak váltotta. A bejárati ajtó is megérett a cserére, a szimmetrikus ajtónak nem volt túl kényelmes a tiszta nyílásmérete, ezért a régi ajtó mintájára készíttettünk egy asszimetrikus ajtót, ami színében és osztásában megegyezik a korábbival, és hangulatában illik az épületben található többi ajtóhoz is. A fürdőszobában meglévő, a lichthofra néző ablakok közül az egyiket befalaztuk, a másik nyílásméretén csökkentettünk és a pára miatt itt műanyag ablak került beépítésre.
 

Négy beltéri ajtóra volt szükségünk. A két megtartott és felújított duplaszárnyú ajtó mintájára szerettük volna ezeket is elkészíttetni. Az ajtók a sok domború alkatrész miatt csak festett felületű lehettek, ami költségesebb, mint az áruházakban kapható dekorfóliás CPL. Kilincsekből is a meglévő, régi rézkilincsekhez hasonlót választottunk. Szerencsére ehhez sikerült találnunk egy céget, akik néhány hét alatt le tudták gyártani az ajtót és a beépítéshez is volt szakemberük. 

Ezt követően felkerült a falakra az első réteg festék. A vizes helységekbe vízálló, mosható festék került. Ennek a festéknek mindig egy falszakaszra kell felkerülnie, mivel a sima fehér, matt hatású falfestéktől a kicsit selyemfényű mosható festék elüt, ami csak akkor látványos, ha egymás mellé kerül valamiért egy falszakaszon. A hálószoba falai - egy kivétellel, ahová tapétát terveztünk - egyedileg kevert kék árnyalatot kaptak két rétegben a második festési körben. A második festés előtt ragasztották fel - a falak és a plafon találkozásánál - a stukkóhoz hasonló különböző formájú holker díszléceket. 

A beton megszáradása után a padlóburkolás az aljzatkiegyenlítéssel kezdődött meg. A fürdőszobában és a vendég WC-ben az ajzatbeton magassága két centivel magasabbra került, mint a lakás többi részében, mivel ide glettbeton borítás került, aminek a vastagsága csak néhány milliméter. Így tudtuk biztosítani, hogy ne legyen sehol szintkülönbség a lakásban. A vizes helységek falait márvány hatású mázas greslap borítja, a burkolathoz illő fugával, a zuhanyzón kívül 1,2 méteres, a zuhanyzóban pedig 2,1 méteres magasságig. Mivel a fürdőben sok sarok van, az élvédők sokat romboltak volna a látványon, így a kivitelezőtől azt kértük, vágja gérbe a burkolatot. Minél nagyobbak a burkolati elemek, annál nehezebb ez a művelet, de végül szerencsére sikerült megvalósítani az elképzelésünket. 

Gérbevágás
Gérbevágás

 

A glettbeton lakkozás előtti utolsó rétegét csiszolni kell ami nagy porral jár, így a parkettázást eltoltuk egy héttel, hogy pormentes környezetben tudjon dolgozni a parkettás. Az aljzatkiegyenlítőre közvetlenül ragasztott, chevron (francia halszálka) mintás tölgy parketta került a többi helységbe. Bár az utóbbi években itthon is egyre jobb minőségű laminált padlókat lehet vásárolni, az eredeti fa parketta látványban egyelőre utánozhatatlan, és egészen más érzés rálépni is. Az üzletben három féle vágási forma és két féle méret közül lehetett választani, mi maradtunk a hagyományos méretű, 45 fokban vágott parkettánál. Ez illett a legjobban a lakás adottságaihoz.

Az előző blogpostban már írtunk a villamos tervekről. Szeptember közepére megérkezett a lámpák többsége, és az elektromos szerelvények is, így a helyére kerülhettek a villanykapcsolók, a konnektorok, az UTP kiállások és a lámpák. Mivel a mennyezeti lámpák és a fali karok egy része dimmerelhető, érdemes odafigyelni az égők kiválasztására, mert az üzletekben erre általában nem gondolnak, és a LED-es égők többsége erre nem alkalmas, speciális égőt kell ilyen esetben kérnünk. 

A festést követően a helyükre kerültek a lapradiátorok is, a burkolást követően pedig beépítették a szanitereket, illetve a fürdőszobában a zuhanyzó egyedileg gyártatott üvegajtaját is fel lehetett szerelni.
 

A parketta lerakása után megérkeztek a beépített bútorok, és a konyhai gépek, erről a következő részben írunk. Mondhatjuk azt, hogy túl vagyunk a felújítás egyik leglátványosabb részén, hiszen a megálmodott terveink most kezdenek tapintható, szemmel látható valósággá válni, és már érezhető az új otthon leendő hangulata is.  
 

Hozzászólások