A Reklektik Belsőépítészeti Stúdió indulása óta szeretnénk bemutatni nektek egy-egy izgalmas lakásfelújítást a kezdetektől az utolsó pillanatig. Sorozatunk első részében bemutattuk a lakás kiválasztásának folyamatát, a második részben a tervezési ajánlatot és az ütemtervet, a harmadik részben pedig az alaprajzi verziókat. Az előző és mostani részben a hangulati montázsokkal foglalkozunk.

Az elfogadott montázs

A Rekletiknél fontosnak tartjuk, hogy amennyire lehet, megőrizzük a ház, és a környezet hangulatát, hiszen jó esetben ebbe is beleszerettek a tulajdonosok. Ezért is örültünk neki, hogy Tamás és Vica a parketta mellett döntött. Együtt választottuk ki velük a halszálka-mintás fa parkettát, ami egy remek alapot ad ehhez a lakáshoz, és nem mellesleg az értékét is emeli a laminált padlóval szemben. A nyílászárókat is megtartjuk eredeti méretükben és visszaadjuk a pompájukat. Persze a fűtési szezont szem előtt tartva az üveget hőállóra cseréljük. A bejárati ajtóból, és a mellette található ablakokból újat kell készíteni, de teljes mértékben az eredeti mintájára, csak az elosztással játszunk egy kicsit. A ház jellegét követve próbáljuk visszaadni a korai nagypolgári hangulatot stukkók használatával. Vica és Tamás személyiségéhez nem barokkos mintákat ajánlunk, hanem egyszerűbb, visszafogottabb darabokat.
A fürdőben például beton burkolat lesz, melyet olyan klasszikus elemekkel egészítünk ki, mint például a márvány. Ezzel kész is a lakás alapja, amit egy igazi szabad, tiszta festővászonhoz tudnánk hasonlítani, melyre rengeteg minden felkerülhet és nagyon könnyen lehet alakítani majd.

Elfogadott hangulati montázs
Elfogadott hangulati montázs

Fontos azt is megjegyeznünk, az előző festővászon hasonlatot továbbvíve, hogy nem keverhetünk túl sok stílust egymással, így néha nem tudunk megrendelőink kedvében járni, és bizony nehéz szívvel ki kell hogy szavazzunk egy-egy bútort is. Vica szerette volna, ha az üknagymámája találószekrénye bekerül a lakásba, azonban ez nem illett az enteriőrbe, így ennek a bútornak más helyet kellett keresniük. Vannak olyan esetek is, amikor a régi szeretett dolgok egy kis ráncfelvarrással kerülnek be az új lakásba, a következő részekben majd láthattok erre is példát Vicáéknál.

A hangulati montázsból két verzió született, melyeket prezentáltunk a párnak. Mindkét verziónál figyeltünk arra, hogy az előzetes átbeszélt és végül megtartott / betervezhető örökölt bútorok mindkét verzióban helyet kapjanak. Az első verziónál letisztultabb enteriőrben a másodiknál pedig egy sokkal színesebbel rukkoltunk elő.

Első verzió: letisztultabb, hangulati montázs
Első verzió: letisztultabb, hangulati montázs

A tervezésnél az első gondolatunk a fiatalos és egyben játékos enteriőr volt, és erre is fűztük fel a lakás többi helységének alapkoncepcióját. A konyhában található kubus tükörborítást kap majd, így még több fényt tudunk behozni a lakásba az által, hogy ezeken a felületeken mind a nappali, mind a konyha ablak fényei visszatükröződnek. A konyha egyszerű vonalvezetésű és letisztult megjelenésű lesz. A kék szín kiegészül a fekete gránit pulttal és egyéb ipari kiegészítőkkel, a felső szekrény pedig fémkeret és acélszálas üveg kombinációjából készül majd. Egyszerre lesz nagyvonalú, játékos, modern.

Ahogyan a nagypolgári hangulat érdekében az ablakok is megmaradnak, így alakult a beltéri ajtók sorsa is, mindkettő nappaliból nyílót meghagytuk az eredeti formájában. Az új ajtók nagyon egyszerű, minimál megjelenésűek lesznek, hogy ezzel is az olyan apróbb részletek irányába tereljük a figyelmet, mint például a stukkózás. Továbbsétálva a lakásban a konyhából a nappali felé, elérünk az étkezőhöz, ami nagyon látványos lesz, mivel Vica saját fémvázas székeit fogjuk újra gondolni. Ezek piros bársony kárpitozást kapnak, hogy még dekoratívabbak legyenek. A lakás alapszínei mellé a kék, piros, lazacszín és a kékeszöld több árnyalata társul kiegészítőként, a látványos hatás elérésének érdekében érdemes ugyanis ellentét-színpárokat választani, ilyen például a kék-piros páros.
Az étkezőt elhagyva elérünk a nappaliba, melynek éke a Normann Copenhagen Rope kanapéja világos szürke bútorszövettel tálalva. Tulajdonképpen a nappaliban nincs is nagyon másra szükségünk, hiszen egy ilyen darab rendkívül mutatós, és öltözteti a teret, főleg ha feldobjuk még pár kiegészítő elemmel. Annak érdekében, hogy összekössük az étkezőt a nappalival, egy nagy piros bársonnyal bevont fekvő fotelt javasoltunk az utóbbiba, a falon pedig nagy, régi retro poszterek lógnának bekeretezve, hogy gazdagítsuk az összhatást.

A dolgozót a nappaliból jobbra pillantva láthatjuk, ami színben egy kissé eltér a többi helyiségtől, de mégis remekül kapcsolódik a lakás többi részéhez és így még személyesebbként hat a dolgozó hiszen bár Tamásnak fontos a külön tér, a szobája ajtaját mindig nyitva tartja. Tamás kérése volt, hogy nagyon nagy dolgozó asztalt tervezzünk ide neki.

A nappliból balra, hálószobában is egy régi bútort találunk. Vica és Tamás ragaszkodnak az ágyukhoz, mely ugyancsak kap egy kis átalakítást, viszont nagy méretei miatt ehhez igazítottuk a szoba többi részét is. Az ágy fejvége nagyon egyszerű és a színe is semleges (szürke), így nagyon könnyen be lehetett illeszteni. Mindenképpen oldani szerettük volna hangulatot, ezért esett végül a választás a növénymintás tapétára, ami oldja a szoba egyszerűségét, kék színnel kiegészülve pedig egy igazi ékszerdoboz lesz belőle. Mindezeken túl, ha a nappali és a háló egybe van nyitva, a hálószoba ornamentikus díszítettsége remek kontrasztot és egyben összhangot fog létrehozni a nappali modern egyszerűségével.

Miután a bemutatott montázst Vica és Tamás elfogadta, megkezdjük a részletes tervek kidolgozását. A következő részben a kivitelezésről fogunk írni, hiszen a bontás már megkezdődött, és körülbelül 2 hét múlva szeretnénk, ha elindulnának az építési munkák. 

Hozzászólások