A Reklektik Belsőépítészeti Stúdió indulása óta szeretnénk bemutatni nektek egy-egy izgalmas lakásfelújítást a kezdetektől az utolsó pillanatig. Sorozatunk eddigi részeiben bemutattuk a lakás kiválasztásának folyamatát, a tervezési ajánlatot és az ütemtervet, az alaprajzi verziókat, a hangulati montázsokat két részben, és bepillantást engedtünk a kivitelezésbe is. Az alaprajzok elfogadása után a vizes- és villamos hálózat terveit készítettük el, még azelőtt, hogy egy kapavágás is történt volna a lakásban. Most ide kanyarodunk vissza, hogy bemutassuk hogyan alakult ki a lakás végleges formája. 
 

A bontás, az új terek és az úsztatott padlórétegrend kialakítása után a következő lépés a víz- és fűtési rendszer, illetve az elektromos hálózat kiépítése. A vizes helységek - a konyha és a fürdő - alapvetően maradtak a régi helyen, ezért a csövezéssel sok időt és pénzt spóroltunk. A régi zuhanyzó helyére egy kád került, a WC helyére zuhanyzó, a kazán átköltözött az újonnan kialakított gardrób szobába, a régi spájz helyére pedig egy vendégmosdót terveztünk. A vizes rendszer átalakítása közben kiderült, hogy a szomszéd lakással “szoros összeköttetésben” állt a hálózat, ezt sikerült kettéválasztani, illetve egy mérőórát is beépíttettünk. 

A szaniterek kiszállítási ideje jellemzően 4-6 hét, ezért már július végén megrendeltünk mindent. Szerettünk volna minél letisztultabb képet mutatni, ezért amit lehetett elrejtettünk a falakba, így eltüntettük a WC tartályt, és a zuhanyzó csövei sem rontják az összképet. Erre érdemes a megrendeléskor külön figyelni, mert a gyártók többsége  a csaptelepekhez nem adja automatikusan a falba építhető egységeket.
 

Építési terv a vizes kiállásokkal

A gázórát nagyon szerettük volna áthelyezni, lehetőleg a lakáson kívülre, azonban a szakemberek végül lebeszéltek minket erről. Egy száz éves épületben a gázóra mozgatása nagyon kockázatos, plusz engedély-, így időigényes, ezért végül az óra marad a helyén, és a konyhabútorban lesz elrejtve. A gázóra és a kazán között egy új gázcsövet építtettünk ki, ami részben a fürdő álmennyezete, részben pedig az előszobai stukkók takarásában fut. A gardróbba beépített gázkazán biztosítja mind a melegvizet, mind a fűtést. A fürdőbe padlófűtés és törülközőszárító radiátor, a többi helységbe pedig lapradiátor került. 

Villamos tervek

A elektromos hálózat tervezése mindig komplex, több egyeztetést igénylő feladat, ahol sok apró részletre kell odafigyelni. A világítás megtervezésénél először arra fókuszálunk, hogy kényelmesen működtethető alapvilágítást alakítsunk ki, megfelelő mennyiségű lámpa és kapcsoló betervezésével. Ezt követően foglalkozunk a hangulatvilágítással, a fényerőszabályzással, és a helyiségek funkciójához szükséges speciális igényekkel (például a konyhában a pultvilágítás, dolgozószobában az asztal megvilágítása, olvasólámpa, stb.). A nappaliba, a hálószobába, a dolgozó szobába és az étkezőbe függesztékeket terveztünk, kiegészítve éjjeli lámpával és falikarokkal. A konyhába, a közlekedőbe, a fürdőbe és a gardróbba pedig általános világításként falon kívüli, illetve beépített spotokat tettünk. Plusz elemként került a vizes helységekbe egy rejtett, fényerőszabályzóval vezérelhető led világítás, az álmennyezet rejtésébe bújtatva. A lámpákat itthoni boltokban rendeltük meg, a függesztékeket viszont online rendeltük meg külföldről a nagyobb választék, illetve a jelentős árelőny miatt. Ilyenkor fontos figyelembe venni, hogy 2-3 hónap is lehet egy EU-n kívüli országból megrendelt, vámköteles lámpatest szállítási határideje. Vicáék szeretnének elektromos redőnyöket is beszereltetni a jövőben, úgyhogy az elektromos kiállásokat ehhez is megterveztük, illetve az ablakok terveit is így készítettük el. 
 

Kép
Kép

Általános szabály szerint minden falra rakunk konnektorokat, általában ez az a pont, ahol a legtöbb extra igény érkezik az egyeztetések során. Az UTP hálózat - ami ebben a lakásban az internet mellett a TV jelet is szállítja - végpontjait úgy terveztük meg, hogy a lakás központi részén elhelyezett router minden irányba megfelelő wifi lefedettséget biztosítson, ami fontos az okosrendszerek eszközei számára is. UTP végpontot a központon kívül minden helyiségbe terveztünk, a hálószobába például a TV-hez, a dolgozószobába pedig a számítógép közelébe. Ezen kívül a riasztó, a biztonsági kamera és a kaputelefon elhelyezésére is gondolnunk kellett.

Alaprajz a kapcsolási tervvel

A fentiek megvalósítása 3-4 hetet vesz igénybe, amíg a beton alap szárad, ezt követi a falak helyreállítása, a festés majd a burkolás. Erről a következő részben írunk. 

Hozzászólások