A Reklektik Belsőépítészeti Stúdió indulása óta szeretnénk bemutatni nektek egy-egy izgalmas lakásfelújítást a kezdetektől az utolsó pillanatig. Sorozatunk eddigi részeiben bemutattuk a lakás kiválasztásának folyamatát, a tervezési ajánlatot és az ütemtervet, az alaprajzi verziókat, a hangulati montázsokat, és bepillantást engedtünk a kivitelezésbe is. Az előző blogpostban a beköltözés előtti utolsó lépésekről írtunk, így jutottunk el a bútorozásig, erről írunk most.

Konyha és étkező

A konyhabútorok megtervezése általában a legösszetettebb feladat. Az alapvető szabályokat figyelembe kell venni, például a munkafelület méretére, vagy a bútorba beépített gépek logikus és praktikus elhelyezésére vonatkozóan (például hűtő-mosogató-tűzhely sorrend). Az általános legjobb praktikák követése mellett természetesen mindenkinek vannak egyedi igényei. Rohanó világunkban sok lakásban a konyha funkciója másodlagossá vált, hiszen sokan nem érnek rá, vagy egyszerűen nem szeretnek főzni, inkább rendelnek, míg máshol a családi élet egyik központi találkozási pontja a konyha. Vicáéknál - ahogy arról korábban írtunk - inkább az előbbi a helyzet, viszont különleges alkalmakra jól jöhet egy minden igényt kielégítő konyha, úgyhogy az arany középút megtalálására törekedtünk. 

A korábbi különálló konyhát az átalakításkor megszüntettük, a teret a korábban bemutatott kubussal osztottuk két részre, az egyik oldalán a konyhával, a másik oldalán az étkezővel. Így jött létre egy párhuzamos konyha. A kubusba került a hűtőgép, a normál- és a mikrohullámú sütő, illetve egy beépített elöltöltős mosó- és szárítógép. A kubus magasabb, nehezebben elérhető részén - a konyhai gépek felett - olyan tárolók kerültek kialakításra, ahová a ritkán használt konyhai eszközök kerülhetnek. Mivel a korábbi kamrából vendég WC lett, a kubus egyik oldalára egy kamraszekrényt terveztünk. A kubus étkező felőli oldalán található tárolók tálalószekrényként funkcionálnak, ide kerülhetnek a különleges alkalmakra tartogatott étkészletek például. A kubus bejárati ajtó felőli oldala a kabátok, a mindennapokban használt cipők, sálak és sapkák tárolására szolgál, egyfajta előszoba bútorként. A kubus ajtajai speciális bútorlapokból készültek, karcálló, tükör hatású akril bevonattal. Ez egyrészt növeli a térérzetet és tükörként is funcionál az előszobában, másrészt játékosságot visz a térbe, nem osztja olyan határozottan ketté, mint a korábbi fal, vagy egy plafonhoz zárt bútoros megoldás.
 

A konyha ablak felőli oldalán kapott helyet a konyhapult, és egy felsőszekrény. A konyhafront festett - a lakás több részén megjelenő - kék színű MDF lapokból készült. Bár az elemek nagy része fiókos, törekedtünk az egységes kinézet megtartására, ezért a mosogatógépet takaró lap is olyan bemarást kapott, mint a többi rész. A felső fiókos részben két rejtett “fiók a fiókban” megoldást is becsempésztünk az evőeszközök tárolásához. A konyhapult, valamint a hátfal fekete színű Silestone (természetes kvarc és gyanta alapú kő). Ennek az előnye - szépségén kívül - a rendkívüli ellenállóság, a könnyű tisztíthatóság és az antibakteriális felület, ráadásul az anyaga miatt nem olyan vastagságú, mint a hagyományos munkapultok, így sokkal modernebb, letisztultabb külsőt kölcsönöz a konyhának. A kunyhapultba került beépítésre a színben megegyező sütőlap, és egy krómszínű, pult alá süllyesztett mosogatótálca. A pultba besüllyeszthető mosogatóhoz olyan csaptelepet terveztünk, hogy ne legyen útban a konyhaablaknak, ami így megtarthatta majdnem eredeti méretét. 

A konyhai felsőszekrény rejti a gázórát is. A felsőszekrény ajtajai fehér festett fémkeretbe foglalt, fehér krizett katedrál üvegből készültek. A bejárati ajtó melletti pengefalra is ezzel megegyező üveg térelválasztó elem került, így megoldottuk az előtér és a konyha leválasztását. 

Az étkezőbe egy fekete színű asztalt tettünk, a kubus felőli oldalán egy türkizkék bútorszövettel bevont paddal, körülötte pedig Vica korábbi lakásából megmentett és piros színű bársonnyal újrahúzott, bauhaus székekkel.

Gardrób

A korábbi hálószobát egy fallal osztottuk ketté, ez adja a gardrób és a kazán helyét. A gardróbszekrény terveit több körben egyeztettük Vicáékkal, mert ez az a bútordarab, amit tényleg fontos a megrendelők egyedi igényeihez igazítani. Itt elsősorban Vicának voltak határozott kérései, például a hosszú ruhák, és a különböző fajta cipők, táskák tárolásának megoldásához. A gardrób bútorainak megtervezésekor arra törekedtünk, hogy maximalizáljuk a tárolófelületek méretét, mennyiségét és kihasználhatóságát. Különböző méretű polcok, fiókok és akasztók rengetegjét terveztük bele a gardrób szekrénybe, szekrényajtó mögé csak a kazánt és annak csöveit rejtettük el. 
 

Nappali és dolgozószoba

A nappaliba egy felül nyitott, alul zárt, az átjáró nyílásával megegyező magasságú polcrendszer került, a dolgozószobába pedig egy teljesen zárt, alul fiókos, felül polcos és akasztós ruhatárolóval felszerelt beépített szekrényt tettünk. A bútorajtókat - a kubus kivételével - az egész lakásban fogantyú nélküli, tip-on nyitásrásegítéses megoldással terveztük. Így sokkal homogénebb felületet kaptunk, és kevésbé feltűnő a bútor.

A bútorok, és a bútorokba szerelhető gépek beépítése két-három napig tartott, ezt követően, szeptember végén végre minden összeállt ahhoz, hogy Vicáék beköltözzenek a lakásba. Azóta eltelt egy hónap, következő, a sorozatot záró blogposztunkban a tapasztalataikról fogunk írni, és nem felejtjük a mobil bútorok és a dekoráció témáját sem. 

Hozzászólások