Horizontal separator image
277
Vertical separator image
278

A Cheppers irodája 2.

A budapesti informatikai cég kinőtte a 2015-ben megújult és design kategóriában díjnyertes irodáját, ezért ismét csapatunkhoz fordult. A Reklektik néhány hét alatt nem csak visszaállította a felújítandó nagypolgári lakás korábbi fényét, hanem napjaink minden igényének megfelelő, korszerű és látványos irodát alakított ki belőle.

Fotók: Gosztom Gergő

A Cheppers tavaly megbízta csapatunk egy tagját, hogy gondoljuk újra a cég belvárosi ingatlanának belső tereit. Az együttműködés eredménye akkor az Év Irodája verseny design kategóriájában díjat érdemelt.


A 250 négyzetméteres irodát tavaly óta kinőtte a cég, azonban adott volt a lehetőség a helybeni bővítésre, ugyanis a teljes ingatlan két részre volt osztva, és ennek csak a felét újíttatták fel akkor, így most az iroda másik felén volt a sor. Az egybenyitással 500 négyzetméteresre növelt ingatlan kialakítása során figyeltünk arra, hogy ne csupán látványos, hanem élhető, praktikus irodát hozzunk létre.

 

Az ötlettől a minden igényt kielégítő valóságig


A tervezés szokás szerint felméréssel kezdődött: a Reklektik feltérképezte a megbízó munkatársainak igényeit és elkészítette az átalakítás alaprajzi vázlatait. A beszélgetések során tisztáztuk a tervezés legfontosabb szempontjait és megállapodtunk abban is, hogy a munkára 6-8 hetünk lesz. A cégnek szüksége volt egy, a korábbiaknál nagyobb, a hétköznapokban irodának is használható térre, mivel a meetupokat nem tudták már kényelmesen megtartani. Időközben a korábban rendszeres megbeszélésekhez használt legnagyobb tárgyaló is szűkössé vált, így igény nyílt arra is, hogy ilyen célokra is kialakítsunk új helyiségeket.


A Cheppers munkatársai azt kérték, hogy a tágas, egybenyíló, “open space” terek mellett legyenek jobban szeparált részek is, ahol zavartalanul folyhat a kreatív munka. Ezt a feladatot egy falba süllyesztett tolóajtó segítségével oldottuk meg. A felújítás során egy teakonyhát is beépítettünk OSB lapokból, ezért a kollégáknak már nem kell végigmenni az egész irodán a kávéjukért.


Az átalakítás nem csak az eddig kihasználatlan részt érintette, a kétszeresére nőtt alapterületnek hála a már felújított iroda funkcióit is újragondolhattuk.  A régi közösségi teret standing deskes irodává varázsoltuk, az újonnan kialakított irodarészben pedig a korábbinál nagyobb helyen alakítottunk ki új közösségi helyiséget. Központjába egy minden oldalról megközelíthető, elemekre bontható kanapé került, ami pont olyan, mint Cheppers csapata: egyben meglepően sokoldalú, de szükség esetén részeire bontva is megállja a helyét. Ezen túl bővülhetett a konyha is, amihez két iroda áttervezésével immár étkező is tartozik.


Könnyebb dolgunk volt az olyan igények megvalósításával, mint a több kisebb tárgyaló kialakítása, hiszen ehhez még falakat sem kellett mozgatnunk. Az épület statikai adottságai néhol ugyan megkötötték a kezünket, de a tervezés során többszöri újragondolás után átléptünk ezeken az akadályokon is.


Miután az alaprajzokra mindenki rábólintott, elkészülhettek az első moodboardok, azaz ráléphettünk a lakberendezés és interior tervezés folyamatának első lépcsőfokára. Már csak a kivitelezőkkel kellett megegyezni és megkezdődhetett a felújítás.


A felesleges válaszfalak és az idejétmúlt lambéria eltüntetésével újra beengedtük a természetes fényt az impozáns, de patináját vesztett irodába. A felújítás előtt eltakart bevilágító ablakok is visszanyerték eredeti funkciójukat: a folyosók újra reggeltől estig természetes fényárban úszhatnak. Ezt szolgálja a kreatív csapat irodájának – első pillantásra talán meghökkentő – üvegfala is. Az eredeti homlokzati nyílászárók sajnos menthetetlenek voltak, de ezek egyedileg legyártott másolatainak beépítésével megőriztük az épület történelmi kisugárzását.

Fény és még több fény...


A szokatlan színválasztásokkal és a formabontó kiegészítőkkel arra törekedtünk, hogy a folyosó és a tárgyalók is sugározzák a cégre jellemző rugalmasságot és kreativitást. A Cheppers irodában az sem szokatlan, hogy a növények fejjel lefelé lógnak: ami máshol meghökkentő, itt természetessé válik. Az irodába lépve minden vendég azonnal átérezheti a vállalat szellemiségét és megismerheti sajátos világát.

Mindez számokban

A szűk három hónapig tartó felújítás alatt nyolc csapat munkáját kellett összehangolni, hogy minden határidőre a helyére kerüljön. Mindehhez két kilométer elektromos vezeték, három kilométer UTP kábel, 120 új lámpatest, 300 négyzetméter parketta, 100 liter festék került felhasználásra.


Az irodába két nagy terem közé tolóajtót terveztünk, ami a fény beengedése mellett szintén a nagyobb térérzetet szolgálja. Az ajtó eltolásával egybenyitható tér tökéletesen alkalmas meetingek, nagyobb rendezvények megtartására is.

Iroda, de nem látszik rajta 

A visszafogott, fehér falak és a letisztult formavilágú munkaállomások ellenére nem sablonos tucatirodákban ülnek a munkatársak. Az egyedi kiegészítőknek, például a tornatermi öltözők hangulatát idéző fémszekrényeknek, a minimalista, absztrakt képeknek, vagy a virágládaként használt olajoshordóknak köszönhetően a hely inkább tűnik felnőtt játszótérnek, mint munkahelynek.

A harsány sárga bútorok és az élénk kék festés komplementer harmóniája felpezsdíti az átlagos irodáról a legtöbbünknek beugró unalmat valamint könnyeden ellensúlyozza a profizmust és modernséget sugárzó fekete-fehér motívumokat.




Main color
#1FB9F5
Heading text color
#1FB9F5
Háttérszín
light