Horizontal separator image
771

Emlékek között - Beszámoló a S/ALON Budapest kiállításról

Fotók: Gosztom Gergő

Szerző: Gergely Anna

Tervező: Hannus Tamás

Támogatóink: Ambi Light, Fatik Parketta, Möbelkunst, Amikor Galéria, Kaári Bútor Kft., THE AJKAIS, Vér Erika (grafika)

Pár hónappal az első S/ALON Budapest lakástrend kiállítás előtt kaptuk a felkérést, hogy meghívott tervezőként részt vegyünk az eseményen, és a kiállítás keretei között is bemutassuk elképzeléseinket. A kezdeti öröm után rögtön megfogalmazódott bennünk a bemutató stand koncepciója, így azonnal lázas tervezésbe kezdtünk, hogy minden részlet a helyén legyen.

A tervezés során a szükséges anyagok és bútorok, illetve az ezeket szolgáltató partnerek felkutatása könnyen ment, mindenki lelkesen csatlakozott be a folyamatba, amit ezúton is köszönünk!

A stand fantázianeve „Emlékek között”, melyből egyértelmű, hogy a tematika a múltidézés volt, de nem poros és dohszagú hangulatot kívántunk kelteni, hanem az volt a célunk, hogy a régi, ismerős tárgyakat modern köntösbe öltöztetve illesszük kortárs keretek közé, amelyek így mai szemmel is befogadhatóak és inspirálóak tudnak lenni.


Annak érdekében, hogy ne a magyar közönség körében a kollektív memóriába elraktározott szocreál retro-vonalat juttassuk az emberek eszébe, legtöbb esetben olyan - főképp dán - designer darabokat választottunk, melyek magas minőségükkel és egyedi formatervezésükkel bizonyítják, hogy az 50-es, 60-as, 70-es években készült tárgyaknak igenis értékük és létjogosultságuk van a mai lakáskultúrában, mind minőségi, mind esztétikai és ergonómiai szempontból.

A standon a lakások két központi közösségi terét emeltük ki, a nappalit és az ebédlőt. A mai világban különösen fontos, hogy ezek a helyiségek jól szervezettek és tervezettek legyenek, ugyanis ezek a színterei az oly ritka közös pillanatoknak, mint egy családi ebéd, esti borozgatás, vagy baráti összejövetel, így funkcionális és esztétikai szempontból is nagyon sok mindenre kell figyelni.

Az étkező mellett lévő nappali rész kissé elforgatva jelenik meg, amivel azt szerettük volna üzenni, hogy a funkcionális keretek között igenis lehet kreatívan bánni a térszervezéssel, és el lehet térni a megszokott sémáktól.
Az ebédlő geometrikus hátterét fekete-fehér csíkos fal adja, melyre egy Gio Ponti által megálmodott angyal-forma került felfestésre. Ezzel kívántuk tisztelegni az 1950-es évek Olaszországában alkotó építész, belsőépítész, bútortervező és festő munkássága előtt, aki munkáinkat nagyban inspirálja.

A geometrikus háttér ellenpontja egy eredeti, kör alakú Knoll Tulip asztal, melynek futurisztikus jellegét kényelmes, fonott kültéri székekkel oldottuk. Az étkező fölött egy magyar gyártmányú 70-es években gyártott műgyanta csillár lóg.

"...a modern világítótest, párbeszédet teremt az étkező kerek formáival és így oldja a nappali strukturáltságát."


A nappaliban a hátteret a bordó-kék fal szolgáltatja, mely kombinációban a kék pont megfelelő arányban oldja a bordó melegségét. Meghatározó elem az Ambilight által forgalmazott, nagy átmérőjű sárga textillel burkolt modern világítótest, mely párbeszédet teremt az étkező kerek formáival és így oldja a nappali strukturáltságát.

A 70-es évekből származó dán rózsafa-bőr kanapét nagyon jól kiegészítik az Arkana által gyártott Safari fotelek, melyek zöld színükkel oldják a bordó háttér karakteres hatását. Szintén kerekded formákat képvisel a 70-es évekből származó Anaconda dohányzóasztal, tekeredő kígyót idéző rézlábával és füstüveg lapjával.

A kanapé mögött egy rendkívül ritka, Hans J. Wegner által tervezett nádazott tölgyfa tolóajtós komódot helyeztünk el, melyen dekorációként magyar képzőművészeti tárgyak, vázák kaptak helyet. A komód fölött THE AJKAIS modern kortárs fényképész duó műalkotásai, és egy rózsaszín fényt szóró műanyag keretes tükör található, mely nemcsak tükörként, de hangulatvilágításként is megállja a helyét.

A stand megalkotásakor kissé teátrális, de mégis otthonos, élhető hatást kívántunk elérni, két olyan helyiségre koncentrálva, melyek tervezése nagy kihívást szokott jelenteni minden lakás esetében. A bemutatott hangulat - természetesen az adott lakás adottságaihoz alkalmazkodva - mindenhol megvalósítható, így mindenkinek inspirációul szolgálhat egy igazi, bohém otthon létrehozásához, mely a múlt örökségéből és értékeiből táplálkozik, de a jövőbe tekint.

Main color
#72c6cf
Heading text color
#72c6cf
Háttérszín
light