Horizontal separator image
356
Vertical separator image
357

Harmonikus eklektika – modern és elegáns lakás a Bank utcában

Fotók: Gosztom Gergő

Stylist kiegészítők: Arioso, Hephaistos

Végre igazi otthont szeretett volna Budapesten egy fiatal pár, akik ugyan Svájcban élnek, rengeteget utaznak, de a magyar fővárosban is sok időt töltenek. A szállodák uniformizált világa után egyedi, otthonos, személyiségüket jól tükröző lakást szerettek volna. Ennek kialakítását pedig ránk bízták, miután sikerült vásárolniuk egy remek kis lakást Lipótváros elegáns részén.

Klasszikus és kortárs


A környék eleganciája visszaköszön a felújított lakásban is, azonban szimpla múltidézésnél többet szerettek volna a megrendelők - így többet is kaptak annál. A régi, nívós tükrök, csillárok és bútorok mellett olyan modern elemeket és megoldásokat is használtunk, amelyek elsőre meghökkentőek lehetnek. Azonban a szokatlan párosítások a Bank utcai lakásban természetesnek hatnak, mintha ezek az egymástól száz évnyi távolságra születő tárgyak mindig is összetartoztak volna.


A padló gyönyörű, eredeti parkettáját csak helyreállítottuk, véletlenül sem cseréltük. Előbbiek mellett a nagy belmagasság, a hatalmas ablakok, az újonnan felkerült díszes stukkók és kazettás fali osztás, valamint a szintén kazettás fehérre mázolt ajtók együttes erővel árasztják a klasszikus, nagypolgári idillt. Azt az atmoszférát, ami valamikor jellemző lehetett a lakásra.

Ebbe a “nagypolgári csomagolásba” viszont már vegyesen, eklektikusan kerültek a bútorok. A belső tér és a berendezés így egyszerre lett hagyományosan elegáns és kortárs, fiatalos. Elég rápillantani a nappalira, amelynek ékessége a tulajdonosok által hozott aranyozott keretű antik tükör, ami egyáltalán nem üt el az egyszerű vonalvezetésű, modern bútoroktól sem. A díszes tükör ellenpontjaként ott van például az egyedileg készített könyves szekrény: a fémvázas, aranypolcos szerkezetet amely dekoráción túl a padlóhoz és a mennyezethez rögzítve adja a könyvespolc stabilitását. Egyszerűsége miatt, a környezetbe tökéletesen passzoló darab.


Modern és antik

A nappaliban egy dolgozó részt, egy nappali szekciót és egy étkezőt is kialakítottunk. A nappali rész kényelmes kanapéja és a fotelek inkább modernek, az étkezőben viszont csak a székek azok, az asztal antik családi örökség. A világításban mindent fordítva csináltunk: az antik asztal fölött mai dizájnú lámpa nyújtogatja csápjait, a nappali felett pedig tekintélyes csillár függ.

A lakás elrendezéséhez nem nyúltunk hozzá egy apró kivételtől eltekintve: a hálószobából egy kis részt leválasztottunk gardróbnak, mert tárolóknak szűkén volt az ingatlan. A korábban kialakított elektromos hálózatot viszont alaposan átvariáltuk, hogy az új lakásbelsőhöz igazodjon. A hálóban található egyébiránt a kevés színes falak egyike, valamint itt is csillár lóg, de ezeken túl az egyszerűségre törekedtünk ebben a helységben. 
 


A rejtélyes kék oszlop

A konyhát nem bővítettük, megtartottuk kicsinek, de a lehető legpraktikusabbá alakítottuk. Számtalan szekrénnyel, tárolóval szereltük fel a konyhára eső falszakaszt. Még egy tenyérnyi asztal is befért a konyhába két székkel, ami ideális reggeliző sarokként szolgál majd a jövőben - az asztal felett természetesen csillár lóg, bár kisebb, mint másutt a lakásban.

A hűtőt viszont elrejtettük: a gépet az előszobát uraló, de logikailag a konyhához tartozó élénk kék oszlopba rejtettük egy beépített szekrénnyel egyetemben. A kék oszlop lényegében egy torony, ami egyben előszobai és konyhai funkciót is ellát. A kék szín a konyhában és más helyeken is vissza-vissza köszön, felüdítve a fehér falak dominálta lakást.  

Az előszobában egy szürke, sűrű mintás tapétát is felragasztottunk, ami a kékre festett szekrény mellett szintén erősen figyelemfelkeltő. Ezekkel az előszobai megoldással az volt a célunk, hogy már az első benyomás meggyőzze a lakásba lépőket. Beljebb haladva szándékunk szerint már csak újra és újra megismétlődik az elsőre kiváltott letaglózó hatás.Main color
#E6C9CA
Heading text color
#E6C9CA
Háttérszín
light