Horizontal separator image
706
Vertical separator image
703

Maximális elegancia minimális területen az Erkel utcában

Fotók: Garancsi Katalin

Stylist kiegészítők: HephaistosZARA HOME

Tervező: Hannus Tamás, Sátori Edit

A húszas éveinek végén járó pénzügyes Gábor egy igazi csiszolatlan gyémántra akadt a Fővám téri központi vásárcsarnok szomszédságában, az Erkel utcában.
Gábor számára fontos volt, hogy lakása az átalakítás után is a nagypolgári miliőt idézze, egy kis sármmal és csibészséggel fűszerezve. Kevesen tudják elképzelni, hogy egy legénylakás hogyan lehet meghitt és otthonos. Íme a mi verziónk.

A tervezés során fontos szempont volt, hogy a nagyvonalú építészeti megoldásokkal kifejezetten részletgazdag otthont teremtsünk. Gábor szerette volna, hogy ahol lehetséges fa parkettát használjunk, illetve a vizes helyiségbe az elegancia jegyében márványhatású burkolat kerüljön.


A hosszú előszobába lépve egy klasszikus hangulatú térbe csöppenünk, ahol a konyha patinás ablaka dominálja a képet, arra ösztönözve a látogatókat, hogy felfedezzék a lakás további izgalmas részleteit.

Habár sokan azt gondolják, hogy a pénzügy területén dolgozók nagyon racionális emberek, Gábor erre rácáfolt. Szabadjára engedve a kreativitását, ösztöneire hallgatva alakítottuk ki az elsőre merésznek tűnő alaprajzi koncepciót. Az eredeti szűk, zárt folyosó felszámolásával tágítottuk a teret, a világos színek használata pedig még szellősebbé varázsolta a térérzetet.

A bejárattól balra kialakítottunk egy nem hétköznapi gardróbszobát, elrejtve rengeteg tárolót valamint a mosó-, és szárítógépet is. A piros bársony függöny, a kék árnyalatú levélmintás tapéta és a kristály falikarok igazán romantikus hangulatot keltenek. Tökéletes kiegészítőként jelenik meg a sötétkék bársony puff és a mart mintájú kék tükör emelve a nagypolgári eleganciát.


A lakás központi eleme egy több funkciót ellátó kubus, amely térelválasztóként is funkcionál. Az oldalai határozzák meg, hogy hol kezdődik a nappali, a konyha, az előszoba, valamint a háló. A belsejébe került a fürdőszoba, ahol az ajtóval szembeni falat teljes egészében tükörrel borítottuk, ennek köszönhetően a szemlélődő úgy érzi, mintha egy végtelen márványteremben állna. Az egyszerű, filigrán szaniterek remekül passzolnak a visszafogott, mégis sikkes márványhoz.

A nagy belmagasságnak köszönhetően a kubus tetején ki tudtunk alakítani egy álló galériát, amelyre elegáns szőnyeggel borított lépcsőn juthatunk fel az előszobából. A hálórész is a kubus üde világoskék színében pompázik. Az ágy két oldalán egy-egy tárolóként is funkcionáló éjjeli szekrény foglal helyet.

 

"A lakás központi eleme a több funkciót ellátó kubus..."

 

Az utcafront felől a kubus aljában a konyha rejtőzik a beépített gépekkel és tárolókkal. Ezzel szemben helyezkedik el a mikrocement borítású konyhapult, amely egyben étkezőasztalként szolgál. A konyhapult monolitikusságát a drótvázas étkezőszékek légiességével ellensúlyoztuk.

A nappali a nyugalom szigete, puha textúrákkal, frissességgel és eleganciával párosítva. A nagypolgári életérzést tökéletesen tükrözi a mennyezet részletezettsége, a kristálycsillár és az eredeti, felújított ablakok, spaletták. A friss színeket, kiegészítőket állítottuk kontrasztba a pihenésre csábító bútorokkal. A dohányzóasztalok játékossága remekül kapcsolja össze a versailles-i palota tükörtermét idéző díszítettséget a mai modern kor elemeivel, megalkotva ezzel a tökéletes összképet.


Main color
#3c1b62
Heading text color
#3c1b62
Háttérszín
light