Horizontal separator image
696
Vertical separator image
697

PÚDER ÉS DRÁMA A PÉTERFY UTCÁBAN

Fotók: Gosztom Gergő

Stylist kiegészítők: HephaistosZARA HOME

Tervező: Hannus Tamás

Péterfy Sándor utcai felújításunk jellemző motívuma a hangsúlyos látvány, és a lehető legtöbb természetes fény. A fiatalos tulajdonos, Anikó számára fontos volt, hogy új otthona tükrözze a világra való nyitottságát, és azt a színkavalkádot, amivel utazásai során találkozik.  

Nem meglepő, hogy erre a 4. emeleten található lakásra esett a választása, hiszen több szobából is elképesztő látvány nyílik egy neogótikus gyöngyszemre, a Steindl Imre által tervezett Erzsébetvárosi plébániatemplomra.


Anikó szerette volna, hogy ahol csak lehet, fa burkolatot használjunk, illetve a vizes helyiségekben és az előtérben jelenjen meg a klassszikus cementlap borítás, mely tökéletesen passzol az épülethez is.


BELÉPVE, A GYÖNYÖRŰ KILÁTÁS RÖGTÖN A SZEMÜNK ELÉ TÁRUL

A lakásba lépve a látogató elsőnek az előtér fekete-fehér pepita cementpadlóját pillantja meg, amely izgalmas kontrasztban áll a méregzöld falakkal. Anikó szerette volna, ha elválasztjuk a konyhát a többi  helyiségtől. Ide egy különálló tornyot terveztünk, amely egyszerre három szerepet lát el: a konyha felől tárolószekrény, beépített hűtő és az előszoba felől előszobaszekrényként is funkcionál. Így sikerült kialakítanunk egy konyhafülkét, ami mellett egy étkezőasztal kapott helyet.

Az asztal körüli fémvázas székek remekül illenek a ház klasszikus elemeit hangsúlyozó cementlaphoz és stukkókhoz. Az előszobából nyílik egy tároló, a mosdó, és egy mosókonyha is, ahonnan tolóajtón keresztül keresztül lehet eljutni a fürdőszobába, ami a hálószobából is megközelíthető.

A lakás térszervezésénél végig az volt a legfontosabb szempont, hogy a csodálatos budapesti panorámát a lehető legjobban ki lehessen élvezni. Ez olyannyira jól sikerült, hogy a nappaliba főbejárat felől a hatalmas kétszárnyú ajtón át érkezve a kilátás rögtön a látogató elé tárul.
A nappali falai fehérek maradtak, hogy a szem  meg tudjon pihenni a dinamikus előtér után, de a többi helyiségbe sikerült izgalmat is csempészni különböző színek és minták formájában.

 


A SÁRGA SZÍN TÖBB HELYEN IS FELDOBJA A LAKÁST

A fekete-fehér minták a fotelen és a szőnyegen térnek vissza, a zöld szín pedig a nagyon kényelmes, ‘plédbe burkolózós, bögréből teát iszogatós’ hangulatú fülesfotelen és a puffon jelenik meg. A sárga szín több helyen is feldobja a lakást, például a nappaliban a függönyön, ami így ragyogóan megadja a hangulatot, és az ablakok körül vidám keretet nyújt a kilátásnak is.

A helyiség egyik falát padlótól plafonig egy nyitott könyvesszekrény foglalja el. Anikónak rengeteg könyve van, részben örökségként, részben saját vásárlásokból, így nagyon fontos volt, hogy ezek méltó helyre kerüljenek.  A szekrénybe több rejtett tároló is található. Az egyik ilyen két ajtós elemen egy 18. századi fekete- fehér olasz tájkép látható, mely önmagában dekorációként is remekül működik. Abban hiszünk, hogy egy antik tárggyal vagy retro bútorral életet lehet csempészni bármelyik lakásba, így bátran használjuk ezeket diszkrét kiegészítőként vagy központi elemként is. A nappaliba egy dán teakfa komódot terveztünk. Ez a darab szerelem volt első látásra mind a mi csapatunk, mind a Anikó részéről.

A kanapé fölé, a modern kiegészítőket lágyítva egy klasszikus csillárt terveztünk, így teremtve tökéletes összhangot a különböző korú és formájú tárgyak között.


 

A HÁLÓSZOBA

A hálóba jutva a panoráma még szebb, innen a Rózsák tere tornyaira látni. Anikó kifejezett kérése volt, hogy a dolgozóasztalt az ablakkal szembe állítsuk be. A hálószoba funkciójából adódóan a nyugalom szigete, ezért nagyon egyszerű bútordarabokat válogattunk ide.
A fő koncepció a szellősség volt, és hogy ráerősítsünk a modern-klasszikus ellentétpárra, a hátsó falat téglából terveztük meg, majd, hogy oldjunk a robusztus hatáson, fehérre festettük. Amikor a hatalmas ablakokon besüt a nap, izgalmas fény-árnyék játékot jár a téglaszeleteken.
A szoba éke a gyönyörű, tömör fából készült íróasztal, mely formájában és kivitelezésében is lenyűgöző.

Innen egy üvegajtón továbbhaladva a gardóbba, majd onnan a fürdőszobába jutunk. Mivel a fürdő a lichthof miatt eleve kicsit sötét, a tervezésnél fontos szempont volt, hogy a háló ablakán át érkező fényt a lehető legtovább eljuttassuk. A pepita cementburkolat itt is megjelenik, amely így az egyszerű fehér csempével és a fekete falfestéssel, továbbá az izgalmas fényhatásokkal kiegészülve igazán drámai hatást kelt.

Ezt finomítja a lábaskád, valamint a nagy sárga szekrény, amely egyrészt sok tárolót, másrészt a kazánt is elrejti.

A felújítás hat hónap alatt, 2017 végére készült el, a tulajdonos, Anikó pedig már be is költözött, és legnagyobb örömünkre az első visszajelzések alapján nagyon szereti az eredményt.


Main color
#5e4d77
Heading text color
#5e4d77
Háttérszín
light