Horizontal separator image
671
Vertical separator image
672

‘Siéntete como en casa’
- Mini otthon a Szövetség utcában

Fotók: Gosztom Gergő

Stylist kiegészítők: ZARA HOME, STUDIO NOMAD, Solinfo

Tervező: Sátori Edit

Júlia Budapesten tanul művészettörténetet. Spanyol gyökereinek is köszönhető a temperamentuma és az, hogy a pezsgő társasági élet és a természet szerelmese.

Mini lakásának kialakítása során  fontos volt, hogy - az Ő szavával élve - spanyolos otthont teremtsünk, ami egyszerre meleg, otthonos és nagyvonalú. Mindemellett, mivel 24 négyzetméter állt rendelkezésünkre, a praktikum jelentősen meghatározta a tervezési folyamatot. Ezen a minimális alapterületen kellett elhelyezni a konyhát, étkezőt, nappalit, hálót és fürdőszobát, a lehető legtöbb tároló kialakításával.


Amikor először megnéztük a lakást, azonnal gyanakodni kezdtünk, hogy nem hétköznapi födém bújhat meg a vakolat alatt. A falfeltárást követően kiderült, hogy a konyha előtti részen, kijelölve az előtér vonalát, gyönyörű poroszsüveg födém található. Nagyon örültünk a meglepetésnek, hiszen a spanyol építészetre jellemzően a nyitott, modern koncepciót tükröző matt, fehér műgyanta burkolatot tudtuk így kontrasztba állítani a nyers poroszsüveg rusztikusságával.A lakó és élettérben található az elbűvölő olívazöld konyha, amely az összes konyhagépen túl magába rejti a kazánt, az előszobaszekrényt és sok-sok tárolót is. Az élénk, üde színválasztás a szívünkhöz közel álló mintával, egy terrazzo hatású burkolattal egészül ki.
A konyha mellett található a kis reggeliző sarok, amihez a nagy kedvencünk, a Verner Panton által tervezett ikonikus szék (Vitra) került.

 

A PURITÁN FUNKCIONALIZMUS GYŐZEDELMESKEDETT

Júlia nyitott személyiségének köszönhetően igazán szabadra engedhettük a fantáziánkat. Szerencsére a rendhagyó megoldásoktól sem ijedt meg. A konyha és hálórész kialakítására több fajta verzió született. A dobogós illetve galériás ötletünkkel szemben végül a puritán funkcionalizmus győzedelmeskedett, egy olyan hálófülke kialakítása amelyet a tárolók szinte körülölelnek. Az ágy bal oldalán egy teljes hosszában kihúzható akasztós szekrényt is terveztünk.

A nappaliban határozott formákkal, játékos textúrákkal és színekkel kísérletezve a dél-európai mentalitáshoz híven, egy szenvedélyes, élettel teli teret alakítottunk ki.
Itt található a lakás leglátványosabb darabja is. A művészetek rajongójaként nem volt kérdés Júlia számára, hogy mi díszítse a nappali falát - egy olasz művész rézkarca alapján felnagyított egyedi tapéta.

A kép a Luganoi tavat ábrázolja, aminek különlegessége, hogy az egyik fele Olaszországban, a másik fele Svájcban található. Fokozza a látványt, hogy a nappaliban egy karakteres, egyedileg készített tyúkláb mintás kanapé (REMODEL Stúdió) került. Szerettünk volna még egy kis csavart vinni a térbe, így a piros függöny mellé úgy éreztük, egy a magyar tervezésű, kortárs, korall színű dohányzóasztal (STUDIO NOMAD) dukál.

 

 

EGYSZERŰSÉGRE TÖREKEDTÜNK, KIS POÉNNAL FŰSZEREZVE

Az egyetlen fallal leválasztott helyiség, a fürdőszoba melynek tervezésénél egyszerűségre törekedtünk egy kis poénnal fűszerezve. A fekete-fehér mintás padló és a fal erőteljes sárga színét lágyítják az egyszerű szaniterek és a fehér csempe.

Júlia idén januárban költözött be a lakásba. Úgy érezzük a lakás minden pontja tükrözi tulajdonosának egyedi látásmódját és finoman mutatja meg művészi érzékenységgel bíró személyiségét.


Main color
#8d020f
Heading text color
#8d020f
Háttérszín
light