Horizontal separator image
760

Űrséta a SIGMA Technology Magyarországnál

Látványterv: Kovács Zoltán

Tervező: Hannus TamásOpóczki Anna

A Sigma Technology egy globális informatikai szolgáltató cég, fő tevékenységük a szoftverfejlesztés. Budapesti irodájuk átalakítása, megújítása és egy új szárny kialakítása miatt keresték meg a Reklektik csapatát. Feladatunk egy teljes mértékben a vállalat igényeire szabott egyedi enteriőr tervezése volt, mely tükrözi a cég mentalitását, a fenntartható jövőképet és innovációt.

A modern építészetet képviselő gyönyörű budai illetve dunai panorámával megáldott irodaház belső kialakítását kevés tömör falszakasz alkotja, inkább nyitott terek, fém-, és üvegszerkezetek jellemzik. Ezt a modern térszervezést szerettük volna mi is tiszteletben tartani, kihasználva az épület összes adottságát.

Koncepciónk kialakításához először felmértük az iroda adottságait és a Sigma munkatársainak igényeit. Terveinket a sci-fi világának futurisztikus ábrázolásmódja és Verner Panton munkássága ihlette. A montázs elkészítése közben a filmekből ismert űrhajók és űrkabinok hangulata inspirált minket. A minták és textúrák lüktetését, a fémes anyagok és a “Sigma-színek” hűvösségét pedig a megannyi életet sugárzó növénnyel és lágy szövettel állítottuk kontrasztba.

Feladatunk az új szárnyban lévő két kisebb és egy nagyobb tárgyalóra valamint a központi  részre, a recepcióra vonatkozott. Innovatív ötletekkel kellett előállnunk, amelyek tartalmaztak egy-egy olyan megoldást, amely mentén a régebbi szárnyat és különböző szobákat össze lehetett hangolni, és egy egységes mégis egymástól különböző, jól működő iroda képét kialakítani.


 

Kis tárgyaló 1.

Fő inspirációnk az űrhajósok által használt szkafander volt és maga az űr, ezzel szerettünk volna izgalmat csempészni ebbe az alig négy fős kis tárgyalóba.

A függöny a végtelenséget szimbolizálja, amely annak ellenére, hogy viszonylag könnyebb textil anyagból készült, mégis tükör hatású a felülete így visszaveri a környezet fényeit. A szoba letisztult és egyszerű, gömb formák és tükrös, fémes kiegészítők jellemzik, amit egyedül a padló strukturált mintázata tör meg. Futurisztikus hatást kelt, de a felhasznált anyagok és növények mégis barátságossá varázsolják a teret.

A cél az volt, hogy a tárgyalóban zajló megbeszélésekhez már az első pillanatban egy nagyon pozitív kezdő löketet adjunk. Így varázsoltunk a kis helyiségből egy izgalmas tárgyalót ahol nem a részleteken van a hangsúly hanem az összhatáson.

 

Kis tárgyaló 2.

Milyen lehet az élet a Marson - merült fel bennünk a kérdés - az emberiség egy része talán egyszer majd más bolygókra költözik, ahol ugyanúgy szeretnék megteremteni az otthonosságot és próbálnak ehhez minél több dolgot a Földről elvinni. Lelógó növények jelennek meg a mennyezeti lámpa körül, ezzel az életet helyezve a központba, de mégis egy sokkal minimalistább, letisztultabb környezetben. A két tárgyaló egymás mellett helyezkedik el és szervesen kapcsolódik egymáshoz. Így fontos volt, hogy kívülről - a közösségi tér felől nézve - a nagy üveg ablakokon keresztül is megnyerő, egységes látványt nyújtsanak.

Organikus elemek és határozott vonalak találkoznak egymással. A székek és a sok növény feloldja a vonalak szigorúságát, a geometrikus faldíszítés és a padló struktúráltsága pedig elképzelésünk szerint az egész irodát összekötő díszítőelemként is funkcionál.

Nagy tárgyaló

Az alapkoncepció a többi tárgyalóhoz hasonló, azonban funkcióban fontos eltérés, hogy itt inkább belsős, nagyobb egyeztetéseket szoktak tartani. Az asztal ennek megfelelően 10 személyes, de szerettünk volna a megszokott dolgokon túl egy kis izgalmat, játékosságot is kialakítani ebben a helyiségben. A tágasabb tér megengedte, hogy alaprajzi szinten is merjünk nagyobbat álmodni, így alakult ki a két szintes dobogó, ahol még több ember elfér mint az asztalnál ülve. 
Ezzel a lazább, barátságosabb megbeszélések ideális helyszíne lehet. Emellett azt is figyelembe vettük, hogy a konyhát leszámítva nincs közösségi tér az iroda területén, és ennek a kialakításához nincs szabad helyiség az épületben.

Emiatt a célunk volt az is, hogy ez a tárgyaló alkalmas legyen arra is, hogy a Sigma munkatársai elvonuljanak ide, kényelmesen ledőljenek a dobogón, beszélgessenek egy-egy szünet alatt.

Az íves kapu motívum megtervezésénél a cég logójának formája inspirált minket és ezt használtuk fel dekorációként több helyiségben is. Ezek anyaga perforált lemez, amelynek önmagában markáns struktúrája van, de lekerekítve a maga szigorával oldja a szögletes tárgyak, falak, minták összességét. Nem mellesleg a tárgyalóban elhelyezett székekkel is rokonságot mutatnak.


Recepció

A legfontosabb az “antré”, és ez a Sigmánál sincs másképp. A tervezés ideje alatt ennél a helyiségnél engedhettük leginkább szabadjára a fantáziánkat, hiszen ez az első találkozási pont az újonnan érkezők számára. Kiszállva a liftből egyből ezt a részt pillantja meg az érkező vendég, így egyértelmű volt, hogy a recepciónak a cégről és fő profiljáról kell szólnia. A cél az volt, hogy aki először jár itt, biztosan pozitív első benyomás érje.

Nagyon megkönnyítette a helyzetünket, hogy egy gyönyörű, befejezetlen “festővásznat” kaptunk: a dunai panorámát. Mindössze annyi dolgunk volt, hogy ezt bekeretezzük: el kellett helyeznünk egy recepciós pultot és egy mini várót ,ahol az irodába érkező vendégek időzhetnek. Szuper panoráma és egy csésze kávé és máris repül az idő...

A várót a recepciós pult mögé helyeztük úgy, hogy az itt ülők gyönyörködhessenek a kilátásban. A kétfős recepciós pult pedig egy szeparált, mégis nyitottságot sugárzó rész lett, amely megpróbálja lekövetni a Sigma geometrikus formáit. A már említett kapu minták itt is visszaköszönnek, valamint a fő színek a fekete és a piros is hangsúlyt kap. Mindezzel szerettünk volna, játékos, de elegáns mégis laza és barátságos első benyomást kialakítani.

Szerintünk sikerült, Te mit gondolsz?

Main color
#de1b1b
Heading text color
#de1b1b
Háttérszín
auto