Horizontal separator image
325
Vertical separator image
326

Franciás hangulatú lakás a Váci utcában

Fotók: Gosztom Gergő 

Franciás hangulatú, klasszikus és modern elemeket ötvöző, világos lakásban szerette volna elkezdeni közös életét egy fiatal budapesti pár, azonban álmuk valóra váltásához lényegesen át kellett alakíttatniuk ingatlanukat. A feladatot tervezőnkön, Hannus Tamáson keresztül csapatunknak adták, így a belsőépítészeti munka mellett az igényeiknek megfelelő enteriőr tervezését is ugyanarra a csapatra bízhatták.

Tágas, világos terek akár kisebb lakásban is


A nagyon jó elhelyezkedésű, 75 négyzetméteres Váci utcai ingatlan eredetileg két kisebb lakásra volt szétválasztva. Az átalakítás kezdetén egybenyitottuk a lakásokat, az egyik bejáratot visszaalakítottuk ablakká, így a lakás kétszárnyú, kovácsolt vas rácsos bejáratát újra főbejárattá tettük. Ezzel elértük, hogy a felújított és eredeti alapterületét visszanyerő lakás ismét átláthatóvá és logikusan bejárhatóvá váljon.


Az előszobából, a konyhával és étkezővel egy térbe tervezett nappaliból, illetve két fürdő- és hálószobából álló lakás elsőre nem árulja el magáról, hogy ennyi helyiséget rejt. A tervezés során ugyanis figyeltünk az ajtók számának minimalizálására, hogy ne törjük meg az egybefüggő terek látványát. Ezért ez a kisebb lakás is tágabbnak hat, mint alapterülete alapján gondolnánk.
A bejárati ajtón belépve rögtön trükkös megoldással szembesülhetnek a lakásba érkezők. A nagy beépített szekrény nem csak ruhákat rejt, hanem a mosó- és szárítógépet is ide dugtuk, sőt, a középső tapétaajtó mögött az egyik fürdőszobát találjuk.

A szép szem előtt marad, a praktikus a szép mögött


A lakásba lépve rögtön szemet szúr, hogy a megbízóknak fontos volt a legapróbb részletek minősége is. A különböző burkolatok és anyagok ennek megfelelően mind prémium kategóriájúak, legyen szó akár a fürdők és a konyha márványáról, vagy a függönyök könnyű len anyagáról.
A lakberendezés során hideg és meleg hatású anyagokat is kombináltunk, megfér egymás mellett az antik bútorok natúr barnája és a modern kiegészítők futurisztikus arany színe. A lakásban ezeken túl többször visszaköszön a kék, a fekete és a fehér szín is. A színek és az anyagok harmóniája a konyhás nappaliban a leglátványosabb: a praktikus és dekoratív funkciókat egyszerre betöltő konyha márványlapjai és pazar, dió színű munkapultja tökéletesen passzol a padló világos színéhez, a teret az elegáns vonalvezetésű kanapé és fotel, valamint a megbízók által, hosszas keresgélés után megtalált étkezőasztal teszi teljessé.
A lakás központi részében is ügyeltünk arra, csak a mutatós dolgok maradjanak szem előtt. A konyhában ezért nem látszik sem a hűtő, sem a sütő: minden háztartási gépet úgy építettünk be, hogy azok bármikor elrejthetőek legyenek.


Különleges, egyedi hálószobák

A tulajdonosok hálószobájába Hannus Tamás olyan egyedi tapétát tervezett, amely remekül illeszkedik a szoba hangulatához. Ezt egészíti ki a két anyagból összevarrt, könnyű, szürke és fehér függöny, amely a másik hálóban és a nappaliban is ugyanúgy megállja a helyét. A tulajdonosok hálójának további különlegessége, hogy a privát fürdőszoba mellett egy ágy mögötti rejtett gardróbot is beépítettünk nekik.
A vendégszobaként funkcionáló másik hálószoba ugyan kisebb, de nem kevésbé elegáns. Ezt a szobát a kanapé anyagával bevont fejvég és a megrendelő örökségét képző antik szekrény teszi klasszikussá, azonban a geometrikus mintázatú arany tapéta egyedi hangulatúvá lényegíti át a hálót.


Main color
#D5C395
Heading text color
#D5C395
Háttérszín
light